Én ha rakott krumplit készítek, akkor csak ezt a fajtát csinálom. Jó szaftos, az íze pedig fenséges. Nekünk sokkal jobban ízlik, mint a tejföllel készült társa 🙂
Hozzávalók:
10 db burgonya
1 szál kolbász
7 db tojás
1 vöröshagyma
sajt
10 dkg kockázott bacon (ez elhagyható, az eredeti recept nem tartalmazza, de én ezen dinsztelem meg a hagymát)
A besamel mártáshoz:
10 dkg vaj
2-3 ek liszt
kb. 2 dl tejszín
kb. 5 dl tej
szerecsendió, bors,ételízesítő
A burgonyát megfőzöm, lehűtöm (nem kell teljesen puhára főzni, hiszen még sülni fog ) . A tojásokat szintén megfőzöm. A hagymát üvegesre pirítom, és hozzáadom a karikára vágott kolbászt, és azt is pirítom egy kicsit a hagymával. Egy jénaiba teszem a felkarikázott burgonyát és tojásokat,valamint a hagymás kolbászt.Ezeket jól összekeverem. Ezután elkészítem a besamel mártást: A vajat felolvasztom egy nagyobb serpenyőben,hozzáadom a lisztet,kikeverem, és egy kicsit pirítom. Fokozatosan adagolom hozzá a tejszínt és a tejet. Folyékony mártás sűrűségű legyen. Fűszerezem. Hozzákeverem a mártást az előbb összekevert anyagokhoz , tetejére sajtot reszelek, és addig sütöm, míg a tetején a sajt teljesen meg nem pirul. (én kb. 30 percig sütöttem 180 fokon).
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: